Sağlıklı beslenmek; sevdiğiniz besinlerden vazgeçmek demek değildir, ekstra vakit harcamanıza ya da aldığınız her kaloriyi saymanıza da gerek yok.
Çok sevinerek, çok heyecanlanarak bir bebek dünyaya getiriyoruz. Onun için her şey en iyisi olsun istiyoruz, bu güzel duygularla yapabileceğiniz ilk ve en önemli şey hamileliğe karar verdiğiniz anda geçmişiniz ne olursa olsun sağlıklı yaşama ve sağlıklı beslenmeye başlamaktır. Hamilelik Öncesi Beslenme önemli midir ? Hamilelik Öncesi Beslenme hamilelik dönemi ve hamilelik sonrasında bebeğinizin gelişimi için çok büyük bir önem taşımaktadır.
Sağlıklı beslenmenin temeli bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmektir.
Kilo sağlığa birebir etkilidir. Sizin kilo durumunuz bebeğinizin sağlığını da birebir etkiler. Hamileliğe karar verdiğiniz anda sizin için sağlıklı ve ideal olan beden ağırlığına inmeniz gereklidir. Kilo durumunuzu saptamanız için en basit yöntem “Beden kütle İndeksinizi” hesaplamaktır. 18,5 – 25 arasında iseniz kilo durumunuz normaldir. Daha doğru sonuç için, vücut yağ / kas analizinizi yaptırabilirsiniz.
Kilonuz düşükse kilo almayı, yüksekse kilo verip ideal ağırlığa gelmeyi ihmal etmeyin. Kilo problemleri hamile kalmanızı zorlaştırabilir, daha da önemlisi düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek ve daha bir çok ciddi komplikasyon riskini artırır.
Hamiliğe karar verdiğiniz anda folik asit depolarınızı doldurmalısınız. Folik asit eksikliğinde bebekte nöral tüp defekti olabilir, gebeliğin 4. haftasında nöral tüpler kapanır ve sonrasında alınan folik asit bunu engellemez. Gebelikten 3 ay önce takviye folik asit alımına başlanmalı gebeliğin ilk 3 ayı boyunca 400 ug/gün kullanılmalıdır.
Diyetinizde koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, brokoli, turunçgiller, portakal, kurubaklagiller, yeşil mercimek, fasulye, kuru yemişler bulundurun.
Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi ülkemizde de, dünyada da önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde her gebeye demir takviyesi verilmektedir.
Ancak ideal olan doğurganlık yaşına gelmiş her kadının demir depolarının yeterli seviyede olmasıdır. Gebelik öncesi demir depolarındaki eksiklik, gebeliğin ikinci yarısında anemi riskinin artışına ve olumsuz sonuçlara neden olur.
Diyetinizde kırmızı et, karciğer, tavuk, balık, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagil, kuru üzüm, kuru incir bulundurun.
C vitamini demir emilimini arttırır, demir içeren besinlerin yanında bolca limon sıkılmış salata, brokoli, maydanoz veya çilek, kivi, portakal gibi meyveler tüketerek C vit. tüketimini arttırabilirsiniz.
Eğer kahve tutkunuysanız, yine gebeliğe karar verdiğiniz anda kahveyi azaltmaya başlayın. Fazla tüketilen çay, kahve, karbonatlı içecekler demir ve çinko gibi minerallerin emilimini engeller, anemi riskini arttırır.
Hamileliği planladığınız andan itibaren alkol kullanımını sonlandırın.