Hamileliğin 6-9 Aylarında Beslenme

Hamileliğin 6-9 Aylarında Beslenme

Evet hamileliğin son 3 aylık yani son döneme girmiş bulunmaktayız. Bu dönemde bebeğin büyümesi epey bir hızlanır ve çok daha fazla ağırlık kazanımı başlar.

Hamileliğin 6-9 Aylarında Beslenme

Evet hamileliğin son 3 aylık yani son döneme girmiş bulunmaktayız.

Bu dönemde bebeğin büyümesi epey bir hızlanır ve çok daha fazla ağırlık kazanımı başlar. Buna bağlı olarak annenin besin öğeleri gereksinimi de artar. Hamileliğin son dönemleri olan bu zamanlarda besin tüketimine dikkat etmek bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için oldukça önemlidir.

Enerji ihtiyacı:

Bebeğin hızla büyümesine bağlı olarak annenin de enerji ihtiyacı bir miktar daha artar ve günlük enerji fazladan enerji ihtiyacı 450-500 kaloriye çıkar, anne haftada 0,5 kg almaya devam eder.

Kalsiyum ihtiyacı:

Hamileliğin son dönemleri olan bu dönemde kalsiyum ihtiyacının maksimuma ulaştığı dönemdir. Gebelik boyunca annede yaklaşık 30 gr kalsiyum birikir ve kalsiyumun yüzde 70’i bu dönemde birikir. Günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg’dan 1300 mg’a çıkar, önceki aylara ek olarak 1 porsiyon süt ürünü daha tüketmek bu ihtiyacı karşılar. Biriken 30 gr kalsiyumun 25 gr’ı bebeğin iskeleti için, 5 gr’ı da annenin iskeletinde depolanır. Annede depolanan kalsiyum laktasyona yani süt üretimine hazırlık olarak bilinmektedir.

Kabızlığı önlemek için;

Bebeğin büyümesine paralel olarak anneye uyguladığı baskı ve annenin hareketlerinin kısıtlanmaya başlamasıyla kabızlık oluşabilir. Hamilelikte kabızlık sorununun nasıl önüne geçebiliriz peki ?

a) Diyette yeterli lif bulunmalıdır. Günlük 30 gr kadar lif tüketilmesi gereklidir. Lif yönünden zengin gıdalara bakacak olursak; Meyveler, sebzeler, kurubaklagiller, yulaf ve tam tahıllar önemli lif kaynaklarıdır.

b) Yeterli su içilmelidir. Günlük olarak 2 – 3 litre su içmeye odaklanmayın, her öğün ile birlikte 2 bardak su için. Ara öğünleri atlamadığınızı düşünecek olur isek 6 öğünde yaklaşık 2 veya 2.5 litre su içmiş olacaksınız.

c) Hareket edin, hafif ve uygun egzersizler yapın. Dışarı çıkın, yürüyün, hava alın, moralinizi sürekli olarak yüksek tutmanız gereklidir. Bu şekilde hem d vitamini alırsınız hem de kabızlık sorununu engellemiş olursunuz.

Hamilelik ve Beslenme ile ilgili diğer yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp