Hamileliğin 3-6 Aylarında Beslenme

Hamileliğin 3-6 Aylarında Beslenme

Gebelikte beslenme serimin 3. yazısına başlarken, 3-6. aylar arasında beslenme nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilmelidir, kilo kazanımı ne olmalıdır gibi sorulara bu yazıda cevap bulacağız.

Evet, gebeliğin ilk trimesteri bitti ve ikinci 3 aylık döneme başlamış bulunmaktayız.

İlk 3 aylık dönemden farklı olarak artık besin öğeleri ihtiyacında ve enerji alımında artış olacaktır.

Gebelikte beslenme isteğinde ikinci 3 aylık döneminde ve sonrasında iştahta normale göre hafif bir artış olabilir.

Kilo kazanımı:

İlk 3 aylık dönemde 1-1.5 kilo veya hiç kilo alınmasa da olur demiştik. Bu dönemle birlikte haftada ortalama 0,5 kg ağırlık kazanımı gereklidir. Gebeliğin 38 hafta sürdüğünü ilk 12 hafta 1 kilo aldığımızı düşünecek olursak gebelik sonunda alınan kilo 13+1= 14 kilogram kadardır. Normal kilolu anne adaylarının gebelik sonunda 11-14 kg arası alması idealdir.

Enerji İhtiyacı:

Bu 3 aylık dönemde enerji ihtiyacı ortalama 350 kalori artmaktadır. Artan enerji ihtiyacını uygun bir şekilde karşılamak bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için oldukça önemlidir. Artmış enerji ihtiyacını karşılamak karbonhidrat, protein ve yağların uygun kombinasyonlarıyla olmalıdır. Sadece enerji artımı sağlamak adına şekerli besinlerin tüketimini arttırmak, aşırı yağlı yemek, poğaça, börek aşırı tüketimi gibi hatalar yapılmamalıdır. Gebelikte beslenme ve artmış enerji ihtiyacını karşılamak elzemdir.

Protein İhtiyacı:

Bu dönemde protein ihtiyacında yüzde 30’luk bir artış olmaktadır. Anne adayı kendi dokularını korumak ve bebeğin doku sentezini sağlamak için günlük diyetine ek 20 gr protein eklemelidir.

Proteinin iyi kaliteli proteinden sağlanması önemlidir. En kaliteli protein anne sütünden sonra yumurtadır ve %90 biyoyararlılığı vardır. Gebelikte beslenme en önemli konularından biri de protein ihtiyacını doğru kaynaklardan karşılamaktır. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ikincil kaliteli proteinlerdir, daha sonra da kurubaklagiller gelir. Diyetimizde bunlara yer vermek önemlidir.

Demir

Demir birikiminin önemli bir bölümü gebeliğin 20. Haftasında gerçekleşir. Anne ve bebeğin demir ihtiyacının en yüksek olduğu dönem budur.

Kalsiyum, folik asit, doymamış yağ asitleri gerekliliği önemini kaybetmeden devam eder unutmayalım.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp